Lån utan UC – så fungerar det 

Lån utan UC har blivit allt vanligare. Men vad innebär det egentligen och varför har det fått ett sådant uppsving? Det tänkte vi gå igenom här.

Konsumtionslån har de senaste åren fått ett rejält lyft, och då framför allt lån utan UC. När du väljer att ta ett lån utan UC så innebär det att ett annat företag än UC genomför kreditupplysningen på dig som låntagare. Med hjälp av kreditupplysningen kan långivaren fastställa din kreditvärdighet och avgöra huruvida du har ekonomin som krävs för att få lånet beviljat.

Tidigare var UC den dominerande aktören på den svenska lånemarknaden, men idag finns det många andra kreditupplysningsföretag som kan erbjuda långivare attraktiva låneerbjudanden.

Därför väljer många att låna pengar utan UC

När du ansöker om ett lån genomför långivaren en kreditupplysning på dig för att fastställa din kreditvärdighet. I kreditupplysningen finns information som hjälper långivaren att fatta ett klokt och välgrundat beslut.

Kreditupplysningen innehåller bl.a. information om

  • din inkomst
  • dina tillgångar
  • dina skulder
  • eventuella betalningsanmärkningar
  • antalet registrerade kreditupplysningar
  • eventuella krediter

Denna information lagras sedan i kreditupplysningsföretagets register i ett år och ligger till grund för huruvida du beviljas ett lån eller inte. Eftersom de flesta banker och långivare idag använder UC är det just UC som har mest information om dig. I deras register kan exempelvis flera lagrade kreditupplysningar vara en indikation på att du ansökt om många lån och därigenom påverka din kreditvärdighet negativt. Det gäller oavsett om du accepterat ett låneerbjudande eller inte.

Genom att låna utan UC får kreditupplysningsföretaget inte tillgång till UC:s register och den informationen vilket kan förenkla möjligheten att få lånet beviljat.

Lån utan UC – vanligast inom mindre lån

Lån utan UC dominerar marknaden av mindre snabblån och sms lån. Är du däremot på jakt efter ett större privatlån eller lån med säkerhet är det nästan uteslutande UC som står för kreditprövningarna.

Betygsätt din upplevelse
0 / 5 5.00