Onlinejobb – 8 sätt att tjäna pengar online

Redan innan världen drabbades av Covid var onlinejobb något som ökade kraftigt i popularitet. Allt fler såg möjligheten att arbeta och tjäna pengar online utan att behöva bege sig till en och samma kontorsplats varje arbetsdag. Reportage och artiklar om digitala nomader som försörjde sig på onlinejobb från jordens alla hörn dök upp i de flesta medier. När sedan Covid drog fram närmast exploderade både utbudet och efterfrågan på onlinejobb, och arbeta online blev närmast det nya normala för hur ett arbete skulle utföras när alla skulle arbeta hemifrån. 

Det är dessutom en utveckling som kommer att fortsätta, även efter det att Covid-pandemin har dragit förbi. Företagen har upptäckt att det går alldeles utmärkt att använda sig av personal som rent fysiskt inte befinner sig på kontoret. Detta har lett till att många företag i allt större utsträckning låter sin personal arbeta hemifrån. En annan följd är att företagen i allt större utsträckning anlitar konsulter och hyr in personal som aldrig kommer att sätta sin fot på kontoret, utan som helt och hållet arbetar från hemmet – eller varför inte från ett kafé någonstans i Asien. Det väsentliga är att arbetet blir utfört, inte var personen som utför arbetet befinner sig. 

onlinejobb
Tjäna pengar online onlinejobb!

Stort utbud av onlinejobb

Det finns idag ett mycket stort utbud av olika onlinejobb. Det gäller framförallt om du arbetar som konsult eller frilansare i någon form och dessutom kan erbjuda dina tjänster även till personer och företag som finns utanför Sverige, då är utbudet av onlinejobb i princip obegränsat. Då kan du i de flesta fall arbeta varsomhelst och du väljer själv om du vill arbeta från TV-soffan i hemmet eller på resande fot runtom i världen. 

Det är egentligen endast fantasin som sätter stopp för vilka onlinejobb som du kan utföra. Så länge det finns någon som är beredd att betala för det arbete som du kan utföra på distans kan du försörja dig på att jobba online. För att du ska kunna avgöra om onlinejobb är något för dig följer här en sammanställning över några av de vanligaste onlinejobben:

  1. Webbdesigner.
  2. Skribent.
  3. Programmerare.
  4. Musiker.
  5. Marknadsundersökningar.
  6. Översättningar. 
  7. Mötesbokare. 
  8. Virtuell sekreterare eller administratör. 

Vi kommer i det följande att översiktligt gå igenom vart och ett av dessa onlinejobb. 

1. Webbdesigner

Webbdesigner är ett av de klassiska onlinejobben och du kan arbeta som webbdesigner på distans, som anställd och på frilansbasis. Även om det har sina fördelar att vara anställd som webbdesigner är det som frilansande webbdesigner som du verkligen har möjlighet att göra något av ditt onlinejobb. 

Du kan rekrytera klienter från hela världen, du bestämmer själv hur mycket som du vill arbeta, och därmed även hur mycket pengar som du vill tjäna. Det finns dessutom ett stort antal marknadsplatser online, som till exempel Fiverr, vilka underlättar för dig att hitta klienter och uppdrag från i princip hela världen. 

2. Skribent

Att arbeta som skribent påminner till stora delar om att arbeta som webbdesigner, dock med den avgörande skillnaden att du arbetar med ord istället för med bilder eller grafiska element. Det finns relativt mycket onlinejobb som skribent. De flesta av dessa är emellertid på frilansbasis och inte som anställd varför du bör vara frilansare om du ska ha möjlighet att arbeta online som skribent.

3. Programmerare

IT-branschen är en av de branscher som erbjuder störst möjligheter till onlinejobb. Många IT-företag anställer allt fler programmerare som endast arbetar på distans. Det finns även företag, som till exempel Automattic vilket är företaget bakom WordPress, som överhuvudtaget inte har ett kontor. I stället arbetar alla personer inom företaget på distans från olika delar av världens hörn. Är du programmerare har du därför mycket stora möjligheter att hitta ett välbetalt onlinejobb, detta gäller oavsett om du vill arbeta som anställd eller som frilansande konsult. 

4. Musiker 

Att bli anställd som musiker är svårt. Det gäller vare sig om du söker efter ett “vanligt” arbete som musiker eller ett arbete som musiker online. Som musiker förutsätts du i princip att arbeta på frilansbasis. Som frilansande musiker har du goda möjligheter att försörja dig online. Du kan självfallet komponera din egen musik och sälja den online. Men även om du är talangfull är det svårt att lyckas inom den traditionella musikbranschen. Det är egentligen först när du lyckas skriva musik som lyckas hamna på olika topplistor som du tjänar några större pengar på att skriva egen musik.  

En betydligt mer framkomlig väg är att satsa på till exempel bakgrundsmusik till videor och liknande. Tänk på att de flesta professionella videor som du ser på Youtube använder sig av musik i någon form. Efterfrågan på denna musik är stor och det finns ett stort antal musiker som har lyckats att göra skapandet av denna typ av musik till sin födkrok.  

5. Marknadsundersökningar

Även om du inte lär kunna dra in en hel månadslön är marknadsundersökningar ett onlinearbete där du snabbt och enkelt kan tjäna extra pengar. Du deltar i olika marknadsundersökningar online där du besvarar ett antal frågor och får som tack för besväret en ersättning som betalas ut till dig varje månad. 

Marknadsundersökningarna kan avse allt från vilka skor som du använder till hur du upplever din bredbandsleverantör eller till vilket land som du vill åka på semester. Den gemensamma nämnaren är att frågorna är enkla och att svara på frågorna sällan tar mer än tjugo minuter. Det är därför lättförtjänta pengar. 

6. Översättningar 

I dagens internationella värld behöver allt fler texter översättas. Det kan röra sig om allt från reklambroschyrer och böcker till juridiska dokument och vanliga brev. Har du goda språkkunskaper inom i vart fall två språk har du stora möjligheter att hitta onlinejobb som översättare. Det finns dessutom ett bra utbud av både anställningar och frilansuppdrag som översättare. Du behöver därför i regel inte leta länge innan du hittar uppdrag online. 

7. Mötesbokare  

Gillar du att kommunicera direkt med människor finns det onlinejobb som mötesbokare. Att vara mötesbokare innebär att du via internet eller per telefon bokar upp privatpersoner, men även företrädare för företag, till möten med en säljare av en viss produkt. I regel rör det sig om produkter i form av försäkringar eller olika spar- eller investeringsprodukter. 

Ditt jobb är att sälja in själva mötet, därefter är det upp till säljaren att sälja in den aktuella produkten. Ofta är den ersättning som du får beroende av hur många möten som du lyckas att boka in. Det är därför en fördel om du har en säljande personlighet och gillar att sälja, då tjänar du betydligt mer pengar. 

8. Virtuell sekreterare eller administratör

Virtual assistant är något som har funnits på den engelskspråkiga marknaden under lång tid. Behärskar du engelska finns det många erbjudanden online om att arbeta som virtual assistant. Att arbeta som virtual assistant innebär att du utför olika administrativa göromål för din klients räkning och det kan röra sig om allt från att svara på mejl eller i telefon till att registrera och hantera den löpande redovisningen. 

Behärskar du inte engelska tillräckligt bra finns det möjlighet att utföra motsvarande arbete gentemot svenska klienter. Ofta benämns tjänsterna för virtuell sekreterare eller virtuell administratör men du utför i praktiken samma arbetsuppgifter som en virtual assistant. 

Det finns ett onlinejobb för alla – även för dig

De onlinejobb som vi har gått igenom ovan utgör endast ett begränsat urval av några av de vanligaste onlinejobben. Passar inte något av förslagen just dig är det bara att ge sig ut och söka på internet. Utbudet är i princip obegränsat och det finns onlinejobb som passar även dig och din livssituation. Ge därför inte upp utan fortsätt att leta till dess att du finner ditt drömjobb. Hittar du rätt onlinejobb är det något som helt kan förändra din framtid – och även din privatekonomi.

Betygsätt din upplevelse
0 / 5 4.50