Tjäna pengar på youtube

Att tjäna pengar på Youtube är något som intresserar allt fler. Detta är inte särskilt anmärkningsvärt, antalet personer som tjänar pengar på Youtube ökar dramatiskt varje månad. För vissa är aktiviteterna på Youtube en extra inkomst som ger lite extra slantar till hushållsbudgeten varje månad. För andra är det en heltidssysselsättning och vissa Youtubers tjänar riktigt stora pengar på Youtube. Som exempel kan nämnas Pewdiepie, Therese Lindgren eller Jocke & Jonna vilka endast är några av många exempel på svenska Youtubers som inte behöver leta efter röda prislappar när de gör sina veckoinköp.

Att vara Youtuber och tjäna pengar på Youtube har blivit ett yrke, precis som det är ett yrke att vara lastbilschaufför, kock eller säljare. Skillnaden är att du som Youtuber har möjlighet att tjäna betydligt mer pengar än vad du har som lastbilschaufför eller kock. Dessutom är en sysselsättning som Youtuber ett kreativt arbete som sannolikt har få motsvarigheter på den traditionella arbetsmarknaden. Youtube gör det möjligt för dig att såväl ha ett intressant och kreativt arbete som att tjäna bra med pengar.

Tjäna pengar på youtube
Tjäna pengar på youtube med tjänacash.se

Hur tjänar man pengar på Youtube?

I grund och botten är affärsmodellen för att tjäna pengar på Youtube enkel – skapa innehåll som många personer vill titta på och förr eller senare kommer pengar från Youtube och dess annonsörer att trilla in på ditt konto. Youtube har ett antal olika ersättningsmodeller men de är samtliga baserade på att ju fler personer som tittar på dina videor ju mer pengar tjänar du.

Den grundläggande ersättningen baseras på att Youtube publicerar annonser i anslutning till dina videor. Desto fler besökare som du har desto fler besökare kommer att se annonserna vilket ger både Youtube och dig ökade intäkter. Skulle de besökare som tittar på dina videor dessutom klicka på annonserna tjänar du ännu mer. När du har riktigt många besökare har Youtube särskilda program som ger dig tillgång till bättre annonsörer, bättre betalning per besökare och en rad andra förmåner. En etablerad Youtuber som Pewdiepie har betydligt mer betalt per visning jämfört med nybörjaren Kalle som har publicerat två videor på Youtube och har ett tiotal följare.

Hur mycket pengar kan du tjäna på Youtube?

“The sky is the limit” är ett välkänt uttryck och som passar mycket väl in när det gäller att tjäna pengar på Youtube. Det finns inte någon övre gräns eller liknande på Youtube för hur mycket pengar som du kan tjäna. Som exempel kan nämnas att Therese Lindgrens bolag under föregående år hade en omsättning på nästan 20 miljoner kronor och en vinst på drygt 16 miljoner kronor, vilket självfallet är utomordentligt bra siffror. Emellertid bleknar dessa siffror i jämförelse med Pewdiepies bolag som redovisar en omsättning på 175 miljoner kronor och en vinst på 150 miljoner kronor.

Det finns inte något som hindrar dig från att bli både miljonär och mångmiljonär på Youtube. Samtidigt måste du vara medveten om att det är få Youtubers som når upp till den nivån. De flesta Youtubers har betydligt mer modesta intäkter. För det stora flertalet är Youtube en extra inkomstkälla som gör det möjligt att kombinera en hobby eller ett intresse med en inkomstatt tjäna pengar. Att varje månad få en extraintäkt på kanske ett par tusenlappar är absolut inte något som ska föraktas. Väl investerade kan dessa pengar göra stor skillnad på din privatekonomi i ett längre tidsperspektiv. Och vem vet vad som sker på längre sikt – alla Youtubers har en gång börjat i liten skala och kanske kommer du att tillhöra den kategori av Youtubers som genom hårt och träget arbetet når eliten av Youtubers.

Tänk långsiktigt om du ska satsa på Youtube

Är du ute efter att tjäna “snabba pengar” bör du välja någonting annat än Youtube, det finns betydligt bättre alternativ om du vill satsa kortsiktigt. För att lyckas på Youtube måste du både tänka och arbeta långsiktigt. Youtube premierar den som publicerar videor kontinuerligt under en längre tidsperiod och det tar därför tid att nå framgång på Youtube.

Dessutom är publiken kräsen.  Det tar både tid och energi att bygga upp en trogen publik. Fördelen är att den dag som du har en trogen skara av följare kommer de att hantera din marknadsföring genom att i sociala medier rekommendera dina videor och din Youtubekanal till andra personer.

Välj en tydlig och begränsad nisch för din Youtubekanal

Vill du tjäna pengar på Youtube är det viktigt att du skapar en Youtubekanal med en klar och tydlig inriktning, det vill säga att du väljer din egen och unika nisch. Ett vanligt misstag är att man i sin iver att få besökare vänder sig till en alltför stor krets av människor. Detta är ett säkert recept för att du ska misslyckas i din satsning. Det är en betydligt bättre strategi om du vänder dig till en begränsad skara, till exempel i form av personer med ett specifikt intresse. Får du dessa på kroken, genom att de uppskattar ditt innehåll, kommer de att vara betydligt mer aktiva såväl på Youtube som sociala medier i övrigt.

Välj rätt format för att presentera innehållet på din Youtubekanal

När du väl har funnit din nisch måste du bestämma dig för i vilket format, d v s på vilket sätt, som du ska presentera ditt innehåll. Gör inte misstaget att endast sätta dig och tala fritt om det specialområde som du har valt. Sätt dig i den tilltänkte besökarens ställe och fråga dig vad hen förväntar sig av din Youtubekanal. Vill den typiske besökaren lära sig något via din Youtubekanal bör du skapa en utbildningskanal med längre videor. Är din typiske besökare en person som främst vill roa sig är det bästa alternativet kanske att fokusera på kortare videoklipp med humoristiskt innehåll.

Det finns närmast ett oändligt antal olika format för hur du ska presentera ditt innehåll på Youtube. Ett bra tips är att se hur de stora Youtubestjärnorna presenterar sitt innehåll. De har lyckats av en anledning och de har mycket bra koll på vad som fungerar och inte fungerar. Var därför inte rädd för att låna idéer och inspireras av de som för tillfället befinner sig i det övre skiktet av Youtubevärlden. Det är en effektiv och väl beprövad metod för att du ska få en bra start på ditt Youtubeprojekt.

Börja att tjäna pengar på Youtube redan idag – inte i morgon

När du väl har bestämt dig för vad det är för innehåll som du ska producera och hur du ska presentera det återstår det viktigaste – att du tar det första steget och publicerar din första video. Alltför ofta stannar goda idéer på idéstadiet. Du kommer aldrig att kunna tjäna pengar på Youtube om du aldrig publicerar några videor. Sätt därför igång omgående, helst redan idag, och publicera din första video. Därefter är det bara att göra samma sak om och om igen till dess att du vinner besökarnas gunst och du kan börja tjäna pengar på Youtube.

Betygsätt din upplevelse
0 / 5 5.00