Vi jämför två av de mest populära lånealternativen för privatpersoner

Snabblån eller SMS-lån

Snabblån – som även kallas SMS-lån – är ett populärt och effektivt sätt att låna pengar snabbt. I regel kan man låna mellan 1 000 och 10 000 kronor som ska betalas tillbaka relativt snabbt, ofta redan inom 30 dagar. Därför är de perfekta när man får oväntade utgifter i livet och snabbt måste få tag på en mindre summa pengar.

En av nackdelarna med många snabblån är att de ofta har hög ränta och betalar man inte tillbaka i tid så tillkommer dyra avgifter. Men ser man till att bara låna belopp som man vet att man kan betala tillbaka så är riskerna minimala. Dessutom bör man så klart försäkra sig om att man ansöker om lån hos seriösa långivare, vilka det finns många av på den svenska marknaden.

Kontokredit och kreditlån

Kreditlån – eller kontokredit som de också kallas – är en låneform som passar sig för större belopp och kan användas som en “buffert” ifall man skulle behöva pengar i framtiden. Som namnet avslöjar fungerar kreditlån lite som en kombination mellan ett kreditkort och ett lån.

Vi jämför två av de mest populära lånealternativen
Snabblån/SMS-lån eller kreditlån?

När man ansöker om ett kreditlån så beviljas man ett visst belopp som en kredit från en bank. Detta belopp har man sedan tillgång till precis när man vill, vare sig det är direkt eller två år framöver. Det kostar inget att ha ett kreditlån förrän den dagen man använder beloppet och blir återbetalningsskyldig (plus ränta). Därför använder många dem som en ekonomisk säkerhet.

Kreditlån är generellt sett för belopp större än ett snabblån och passar därför utmärkt om man ska köpa en ny bil, renovera badrummet eller har andra större utgifter som man inte riktigt har råd att betala på en gång ur egen ficka.

Glöm inte villkoren

Som sagt är det viktigt att man endast vänder sig till seriösa långivare. Det lättaste sättet att granska detta på är att i detalj studera de villkor som kommer med lånet, exempelvis löptiden, räntan och andra betalningskrav. Vi kan också tipsa om att använda jämförelsehemsidor för lån då man oftast kan hitta alla den viktigaste informationen om flera olika långivare på ett och samma ställe.

Observera att den viktigaste detaljen att ha koll på är det man kallar effektiv ränta. Till skillnad från nominell ränta som avser den ränta som du förväntas betala för dina låna pengar, inkluderar den effektiva räntan även alla avgifter som tillkommer. Därmed är den effektiva ränta den faktiska kostnaden för att ta ett lån.

Betygsätt din upplevelse
0 / 5 5.00